Sernik na spodzie drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    20 gram
  • cukier

    150 gram
  • mąka

    250 gram
  • mleko

    1/8 l
  • masło

    100 gram
  • twaróg

    500 gram
  • jaja

    3 szt
  • budyń waniliowy

  • skórka cytrynowa

  • rodzynki

    60 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru,odrobiną maki,letnim mlekiem. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i schłodzić. Twaróg wymieszać z jajkami,budyniem w proszku, łyżeczką skórki cytrynowej,szczyptą soli, 150 g cukru i 60 g masła.Dodać opłukane rodzynki. Z rozczynu,reszty mąki,40 g masła,szczypty soli,wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy. Formę tortową o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i ułożyć na niej ciasto. Na wierzchu rozprowadzić warstwę masy twarogowej. Sernik przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w rozgrzanym piekarniku,po 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Piec jeszcze przez około 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat