Sernik na kruszonce z musem jabłkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruszonka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • cukier kryształ

    15 dag
  • masło

    15 dag
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa

  • twaróg

    1 kg
  • cukier

    25 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajka

    6 sztuk
  • aromat cytrynowy

  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • mleko 2 %

    1/2 szklanki
  • masło

    100 g

Mus

  • jabłka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • cukier kryształ

    3-4 łyżki
  • polewa czekoladowa

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na kruszonce z musem jabłkowym foto
Kruszonka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać pozostałe składniki i palcami połączyć,nie zagniatać ciasta!
Krok 2 - Sernik na kruszonce z musem jabłkowym foto
Masa: Twaróg zemleć przez maszynkę do mięsa utrzeć z żółtkami cukrem i masłem,wlać aromat oraz budyń rozrobiony w mleku,na koniec do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać aby nie utracić struktury piany
Krok 3 - Sernik na kruszonce z musem jabłkowym foto
Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić na cienkie talarki włożyć do rondla wlać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny,aby jabłka nie ściemniały wymieszać zasypać cukrem i prażyć około 5-8 minut aż zmiękną.Odstawić z ognia przestudzić. Standardową dużą blaszkę u mnie 23/39 cm wyłożyć pergaminem rozsypać kruszonkę wyłożyć mus jabłkowy
Krok 4 - Sernik na kruszonce z musem jabłkowym foto
i zalać przygotowaną masą serową.Piec 60 minut w temp 180*c. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po całkowitym wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 03.05.2014 10:11
apetyczne ciacho :)
Sylwia26 02.05.2014 20:28
apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat