Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szkl -
cukier
1/2 szkl -
masło lub margaryna
3/4 kostki -
żółtko jajek
2 szt -
śmietana
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka płaska -
masa
-
ser
1 1/2 kg na serniki -
śmietana
1 1/2 szkl -
cukier
2 szkl -
budyń śmietankowy
2 op -
żółtko jajek
5 szt -
białko
7 szt -
masło
1/2 kostki -
aromat
dowolny -
Dodatki:
-
mąka
Przepis i sposób przygotowania Sernik na kruchym spodzie
Białka lekko ubijamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Masło, żółtka i cukier razem miksujemy, dodajemy ser i budynie. Wszystko łączymy. Na koniec dodajemy śmietanę i białka. Mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na przygotowane ciasto i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.
Ciasto schłodzić i można polać polewą czekoladową.
Komentarze (4)