Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1-2 szklanki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
margaryna 125 g
żółtko jajek 2
śmietana 18 proc 1-2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki

Masa serowa

ser twarogowy 1 kg
masło miękkie 250 g
cukier puder 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
jajko 7 sztuk
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, i wkładam do lodówki na ok pół godziny. Następnie wykładam na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto podpiekam w nagrzanym do 180*C piekarniku ok. 15 minut.

Masa serowa: Miękką margarynę ucieram z cukrem pudrem. Następnie wbijam po jednym żółtku i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek i dokładnie mieszam. Pozostałe białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą.

Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 60 minut.
Po 60 minutach ciasto powinno zostać w wyłączonym piekarniku 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 17.12.2015 18:37
Uwielbiam takie serniki.
sliwka 17.12.2015 15:01
Pychotka, uwielbiam;))
Futka 17.12.2015 12:12
Bardzo smaczny serniczek :)
jagoda5913 17.12.2015 11:45
pyszny sernik
IZABELA29 17.12.2015 08:48
na pewno smaczny
Łukasz15 16.12.2015 23:47
Bardzo dobry
MAR3STA 16.12.2015 21:28
pyszny sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak