Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
żółtko jajek 4
kwaśna śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Składniki na masę serową

ser biały 1 kg zmielony 2 razy
jajko 5 jajek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
olejek śmietankowy 3 łyżki
margaryna 35 dag
cukier puder 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
cukier kryształ 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Na stolnicę dajemy składniki na ciasto kruche . Wszystkie składniki siekamy nożem i lekko zarabiamy ciasto kruche. Gotowe ciasto kruche wykładamy na posmarowaną formę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wystudzony sernik dajemy polewę czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.01.2016 19:15
Smaczny sernik.
bertpvd 01.01.2016 14:28
idealny serniczek do kawki :)
Renata9 01.01.2016 11:46
Smaczny serniczek :-)
engie23 01.01.2016 11:06
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak