Sernik na czekoladowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • cukier

    1,5 szkl.
  • kakao

    3 łyżki
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt.
  • woda

    5 łyżek
  • masło

    1,5 kostki
  • jajko

    8 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać 0,5 szkl.
Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.
Ser: 1 kg sera, 1 p masła + 0,5 p margaryny roztopione, 8 - 10 jajek (białka oddzielić od żółtek) żółtka utrzeć z 1,5 szkl. cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę lub zapach pomarańczowy.
Ser zmieszać mikserem z tłuszczem, żółtkami i mąką i 1 łyżeczką proszku do pieczenia, na koniec dodać pianę z białek.
Piec 60 min w 200 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat