Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na cieście francuskim

5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kilogram
cukier puder 3 łyżeczki
ciasto francuskie 250 gramów
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 gramów
jajko 6 sztuk
budyń waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na cieście francuskim

Kroki postępowania

1

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. 

Krok 1 - Sernik na cieście francuskim foto
2

Następnie dodaję twaróg (najlepiej z wiaderka ) oraz budynie.

Krok 2 - Sernik na cieście francuskim foto
3

W osobnej misce ubijam białka i dodaję do masy serowej. Całość delikatnie mieszam.

Krok 3 - Sernik na cieście francuskim foto
4

Ciastem francuskim wykładam blaszkę i podpiekam 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Krok 4 - Sernik na cieście francuskim foto
5

Masę przelewam na podpieczone ciasto i piekę w temperaturze 180 stopni 60 minut. Następnie ciasto francuskie dzielę na trójkąty i wykładam na sernik. Zapiekam 15 minut.

Krok 5 - Sernik na cieście francuskim foto
6

Posypuję cukrem pudrem.

Krok 6 - Sernik na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lola 15.02.2024 13:03
ciasto sie spali jak tyle bedzie sie pieklo,spod jest podpieczony a ser nie potrzebuje 60 min w tem 180 stopni
Salina 26.10.2022 14:41
Mam chęć go zrobić.Tylko u mnie prócz tych wszystkich składników w masie zawsze jeszcze było maslo,roztopione lub ubite z żółtkami i cukrem, więc nie wiem jsk z tą masa,tu tak nie ma .Kolejna rzecz ,najważniejsza, która mnie zastanawia to że sernika się nie otwiera tak szybko w piekarniku ,wszędzie mówią że czekamy do lekkiego wystudzenia,nie lubi zmian temperatury bo opada.Czy ktoś, Was piekł ten konkretny i z tego konkretnego przepisu?
Doradca Smaku 16.02.2024 14:04
Proszę spróbować, na pewno się nie zawiedziecie!
lola 15.02.2024 13:04
racja cos to nie tak!
Beatris 06.05.2014 15:44
Wspaniały serniczek, pysznie wygląda:)
mysza75 02.05.2014 17:35
super pomysł z tym ciastem francuskim
Kejti 01.05.2014 08:53
Bardzo lubię taki sernik,a Twój wygląda rewelacyjnie :-)
Mniam 29.04.2014 21:43
Ciekawy pomysł. Na pewno wykorzystam, bo serniki to wręcz kocham :)
kasienka23 29.04.2014 18:50
fajny serniczek!
Monika-twin 29.04.2014 16:39
Ale fajny przepis.
halina17 29.04.2014 15:23
Jeszcze takiego sernika na spodzie z ciasta francuskiego nie jadłam.
Jadwiga/Jaga85 29.04.2014 15:20
Rewelacyjny!!
luna76 29.04.2014 15:02
wygląda fantastycznie :)
wwwiolka 29.04.2014 14:38
Bardzo fajny przepis.
Monia 29.04.2014 14:31
Fajne ciasto :)
Katarzyna59 29.04.2014 14:09
przepyszny!!!
V_kuchareczka 29.04.2014 13:57
pyszny serniczek
idealme 29.04.2014 13:45
pyszny ! :))
krystyna330 29.04.2014 12:53
pychotka mniam:-)
Niki22 29.04.2014 12:41
pięknie wygląda. Poproszę kawałek do kawy :)
Renata9 29.04.2014 12:31
ciekawy serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak