Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym kruchym cieście z konfiturą figową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
margaryna 1/2 szt
mąka pszenna 400 g
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier brązowy 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
Masa serowa
jaja 6 szt
cukier brązowy 1 szkl
budyń śmietankowy 1 opakowanie
margaryna 1/2 szt
twaróg 1 kg
konfitura 4 figowa

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym kruchym cieście z konfiturą figową

Z podanych składników na ciasto ,zarabiamy je dość szybko ,wszystko razem wyrabiając następnie ,wkładamy do lodówki na 30 min .Po tym czasie tortownicę o średnicy 27cm wylepiamy ciastem kruchym , ja robiłam samo dno .Zapiekamy ok 15 min w tem 180st .

Masa serowa ;
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę , dodajemy porcjami twaróg z wiaderka , nie trzeba go już mielić , nadal ucieramy na wolnych obrotach .Następnie dodajemy konfiturę i budyń ( suchy z torebki tylko proszek )
Na koniec ubijamy pianę i łączymy z masą serową .Masę wylewamy na podpieczone ciasto kruche ,na wierch ja dałam wycięte gwiazdki z ciasta kruchego .

Pieczemy i tu jest wiele szkół ,jedni pieką długo w małej temeraturze , inni szybko w wysokiej ,ja nie mam piekarnika z ustawianiem temperatury ,więc piekłam w 180st przez 30 min , po czym podchyliłam drzwiczki i piekłam jeszcze 1h , wierzch nakryłam folią aluminiową by się nie spiekł za bardzo

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 02.12.2013 18:08
wspaniały serniczek
monisia1977 01.12.2013 09:28
fajnie wyglada
gosia561 30.11.2013 13:14
dobry serniczek
Marta1986 30.11.2013 13:02
pyszne słodkości
Pyszota 30.11.2013 13:01
wygląda obłędnie
Anna133 30.11.2013 12:45
ogólnie nie lubię serników z rodzynkami czy jakimiś aromatami ,chyba ,że naturalnymi ;D
patryska76 30.11.2013 12:29
Ciekawy pomysł na sernik, gratuluję ;)
Anna133 30.11.2013 12:02
myślę że wart wypróbowania ,a ktoś kto am doswiadczenie w sernikach to na pewno wyjdzie mu ładniejszy ;D
usmiech 30.11.2013 12:00
fajny pomysł
norweska20 30.11.2013 11:56
SŁODKOSCI..MNIAM
Anna133 30.11.2013 11:55
.Jak widać mój sernik popekał ,ale nie ujmuje mu to smaku , wyszedł przepyszny . Przepis sama skąponowałam i jestem bardzo zadowolona z uzyskanego smaku ,choć nie koniecznie z wyglądu :D Ale praktyka czyni mistrza , więc wszytsko jeszcze przedemną .To mój pierwszy sernik :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak