Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na biszkopcie z galaretką
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec resztę cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp. 160 stopni. Wystudzić.
Sernik:
Cytrynowe galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Masło utrzeć z 1 szklanką cukru na puch, dodajemy cały czas miksując, po jednym żółtku oraz pozostały cukier. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ser z wiaderka, następnie pianę ubitą z białek na sztywno oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt.
Różowe galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, układamy na serniku i zalewamy tężejącą galaretka. Schładzamy w lodówce.