Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mokka z ptasim mleczkiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 500 g
ser twarogowy 500 g
jajko 4-5 szt.
cukier 220 g
mleko ciepłe 500 ml
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
budyń waniliowy 2 op.
kakao 2-3 łyżki
kasza manna 5 łyżek
ptasie mleczko cappuccino średnie op.
herbatniki

Porada

Sernik dobrze ostudzić i schłodzić przed pokrojeniem. Wierzch sernika można posypać cukrem pudrem albo polać stopioną czekoladą i dowolnie ozdobić.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mokka z ptasim mleczkiem

Kroki postępowania

1
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub alu-folią. Dno wypełnić herbatnikami.
Krok 1 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto
2
Białka ubić z cukremna pianę i połączyć z żółtkami.
Krok 2 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto
3
Dodać serek mascarpone i śmietankowy twaróg. Zmiksować.
Krok 3 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto
4
W ciepłym mleku rozpuścić kawę, ostudzić i dolać do masy serowej.
Krok 4 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto
5
Dodać kakao, kaszę mannę i sypki budyń waniliowy - zmiksować.
Krok 5 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto
6
Na herbatniki wylać tyle masy, aby je pokryła cienką warstwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 5-7 minut (Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wodą.)
Wyjąć ostrożnie blachę, ułożyć ptasie mleczko w dowolnych odstępach i całość zalać resztą masy serowej.
Piec 40-45 min.
Krok 6 - Sernik mokka z ptasim mleczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 13.12.2016 10:16
Na pewno pyszny serniczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak