Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mojej babci

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 3/4
cukier 3/4 szklanki
jaja 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 opakowania
kakao 1 łyżka
ser biały twarogowy 1 kg
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
żółtko jajek 6
cukier 1 szklanka
białko 6
cukier 6 łyżek
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mojej babci

CIASTO:Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać margarynę,cukier,2 jajka,2 cukry waniliowe i łyżkę kakao.Zagnieść ciasto w misce i wyłożyć do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem(ciasta nie wałkujemy tylko rozprowadzamy ugniatając ręką).

SER:Do miski włożyć ser,dodać 6 żółtek i szklankę cukru,zalać to wszystko trzema szklankami mleka i dodać 2 opakowania budyniu.Wszystko to rozgniatać ręką aż nie będzie grudek.Pod koniec zmiksować blenderem dla uzyskania gładkiej masy.Wylać masę na surowe ciasto i piec przez 45 minut w 180 stopniach.

PIANA:Białka z cukrem ubić na sztywną pianę,wyjąć ciasto po 45 minutach z piekarnika i wyłożyć na nie pianę którą po rozsmarowaniu na cieście posypujemy wiórkami kokosowymi lub posypką kolorową i wstawiamy znowu do piekarnika na 15 minut i pieczemy dalej w 180 stopniach.Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku aż wystygnie razem z piekarnikiem aby uniknąć opadnięcia bezy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak