Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik miodownik z bakaliową polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na ciasto

mąka 600 g
jajko 2 sztuki
miód 3 łyżki
masło 150 g
cukier 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

na mase serową

twaróg 1,5 kg
jajko 4 sztuki
masło 250 g
cukier 1,5 szklanki
mleko 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki

na wierzch

żurawina suszona 100 g
śliwki suszone 100 g
rodzynki 100 g
wódka 1/3 szklanki
gorzka czekolada 100 g
czekolada mleczna 100 g
mleko 5 łyżek

Porada

Najlepiej smakuje na drugi lub nawet trzeci dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: sernik miodownik z bakaliową polewą

Kroki postępowania

1
Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut.
Krok 1 - sernik miodownik z bakaliową polewą  foto
2
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.
Krok 2 - sernik miodownik z bakaliową polewą  foto
3
Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.
Krok 3 - sernik miodownik z bakaliową polewą  foto
4
Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - sernik miodownik z bakaliową polewą  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 18.09.2015 07:58
fajne i proste ciacho! :)
Alex_M 17.09.2015 20:41
dobre ciacho
jagoda5913 17.09.2015 19:28
piękne ciasto
cukiereczek 17.09.2015 16:56
wspaniałe ciasto
Krzysztof15 17.09.2015 16:26
Przepyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak