Sernik migdałowy z żurawiną

Sernik migdałowy z żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SPÓD

  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • migdały

    zmielone 2 łyżki
  • cukier

    1/4 szkl
  • masło

    75 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt

MASA SERNIKOWA

  • twaróg zmielony

    500 g
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • migdały

    zmielone 100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • likier amaretto

    2 łyżki

DODATKI

  • żurawina

    świeża 400 g
  • biała czekolada

    100 g
  • mleko

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić formę do pieczenia (21x25). Schłodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15min. Wystudzić.
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony twaróg umieścić w misie miksera razem z mascarpone i cukrami. Utrzeć.
Krok 2 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Wbić po jednym jajku. Ubijać do połączenia się składników.
Krok 3 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Na końcu wsypać zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną i wlać amaretto. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Masę serową wylać na podpieczony spód i wyrównać.
Krok 5 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Wyłożyć świeżą żurawinę, lekko wciskając ja w masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 160*C. Piec przez 1 godzinę i 10min.
Krok 6 - Sernik migdałowy z żurawiną foto
Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę z łyżką mleka i polać po serniku. Obsypać płatkami migdałowymi. Można je wcześniej podprażyć. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 01.10.2015 08:15
o jejku ale wspaniałości :)
Ola1984 01.10.2015 07:46
Przesmacznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 30.09.2015 20:20
Pyszny serniczek
Monika-twin 30.09.2015 14:59
poezja smaku.
Krystyna32 30.09.2015 09:02
wygląda pysznie
Renata9 29.09.2015 22:40
Rewelacyjny serniczek
Ania84 29.09.2015 22:28
ale pokusa :) pychota
wwwiolka 29.09.2015 21:40
Bardzo apetycznie wygląda.
Renataj 29.09.2015 21:00
Wspaniale się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje:)
pajbek 29.09.2015 20:43
Pysznie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat