Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Sernik Martówy

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
2 szkl
masło rośinne
20 dkg
jajko
1 szt
cukier puder
0,5 szkl
śmietana 18 proc
2 łyżki
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Martówy

Podane składniki wymieszać i zagnieść. Na 10 min można włożyć je do zamrażarki. Będzie to ciasto na spód sernika.

Do masy sernikowej będą nam potrzebne:
1kg twarogu ( ja kupuje gotowy zmielony twaróg)
6 żółtek
1,5 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
0,75 szkl oleju
1lub 2 budynie śmietankowe ( dodajemy w stanie sypkim bez rozrabiania z mlekiem)

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy reztę produktów plus ubite białka i delikatnie mieszamy.

Posypka na ciasto:
20 dag wiórek kokosowych
2 łyzki cukru pudru
1 żółtko
2 łyzki masła roslinnego
Wszystko to zagniatamy i tak jak kruszonke rozdrabniamy na powierzchni ciasta

Pieczemy ok 90 min w 180stopniach. Można przykryc folia aluminiową żeby wiórki się nie spaiły.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak