Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
marchewki 2 duże
orzechy włoskie 2 łyżki drobno rozgniecionych
sezam 1 łyżka
mąka pszenna 150 g
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 2 duże
cukier 0,5 szklanki
olej roślinny 1/3 szklanki
Masa serowa
ziemniaki 2 średnie ugotowane
marchew 1 średnia ugotowana
marchew 1 średnia starta
mąka pszenna 1 łyżki
masło 1/3 kostki
jajko 1 szt
śmietana kremówka 180 ml
cukier puder 3/4 szklanki
sok z brzoskwini 1 kieliszek
DODATKOWO:
biała czekolada 6 kostek
żurawina 12 szt
brzoskwinie w puszce 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
twaróg 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem

Kroki postępowania

1
Marchewki zetreć na małych oczkach. Ubić całe jajka np mikserem, dodawać powoli cukier, następnie cały czas miksując dodać olej. Do mieszanki dodawać po kolei resztę składników.
Krok 1 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
2
Blaszkę nasmarować masłem, wlać ciasto. Piec w 150 stopniach przez 45min. Następnie wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
3
Ser twarogowy zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
Ugotowane w skórce ziemniaki i marchew obrać, ostudzić do temp pokojowej. Dodać do sera i razem zmiksować, powoli dodawać masło (dość miękkie). Powinna powstać gładka masa. Dodać jajko, a następnie powoli resztę składników cały czas miksując na niskich obrotach.

Wylać masę serową na ostygnięte ciasto.
Krok 3 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 min. Następnie nie otwierając piekarnika zmniejszyć do 150 stopni i piec następne 20 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i poukładać żurawinę. Wstawić z powrotem do 130 stopni i zostawić na 20 min. Wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w środku na 2 godziny.
Wyciągnąć ciasto powinno być już lekko ostygnięte, zetrzeć na tarce bezpośrednio na nie białą czekoladę.
Krok 4 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.03.2013 07:57
ciekawy przepis
Stenka 11.03.2013 17:12
ciekawy przepis
Agnieszka_B 08.03.2013 00:12
Piękny!! Jestem zachwycona przepisem i chętnie go wypróbuję. Zwłaszcza, że serniki należą do moich ulubionych ciast...
mysza75 07.03.2013 16:41
Super pomysł, i połączenie :-)
Alex_M 07.03.2013 12:44
bardzo ciekawy pomysl!
Gracer 06.03.2013 13:27
wygląda bardzo apetycznie
Misiabe 06.03.2013 13:22
ciekawy przepis, nigdy nie dodawałam ziemniaków, jestem ciekawa tego smaku
Magula 06.03.2013 12:24
wygląda pięknie to ciasto, napewno jest pyszne
pierniczkowo 06.03.2013 10:29
wygląda bardzo apetycznie:)
caralajna 06.03.2013 10:24
bardzo oryginalny przepis, chętnie bym się skusiła na kawałek :)
Kazimierz1 06.03.2013 10:14
zapowiada się smacznie
malaczarna23 06.03.2013 10:10
świetny przepis
Ania321 06.03.2013 10:03
będę musiała wypróbować bo jestem bardzo ciekawa, jak smakuje
wiola333 06.03.2013 10:01
wspaniale wygląda i tak samo sie zapowiada
paulina2157 06.03.2013 09:56
świetnie musi smakować ten sernik ze spodem korzennym
Konczi 06.03.2013 09:46
wygląda bardzo smacznie - z przyjemnością wypróbuje ten przepis
V_kuchareczka 06.03.2013 09:31
wygląda bardzo apetycznie
Bogusiaz 06.03.2013 09:28
takiego jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak