Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • marchewki

    2 duże
  • orzechy włoskie

    2 łyżki drobno rozgniecionych
  • sezam

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    150 g
  • przyprawa do wina

    0,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • jajka

    2 duże
  • cukier

    0,5 szklanki
  • olej roślinny

    1/3 szklanki
  • Masa serowa

  • ziemniaki

    2 średnie ugotowane
  • marchew

    1 średnia ugotowana
  • marchew

    1 średnia starta
  • mąka pszenna

    1 łyżki
  • masło

    1/3 kostki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana kremówka

    180 ml
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • sok z brzoskwini

    1 kieliszek
  • DODATKOWO:

  • biała czekolada

    6 kostek
  • żurawina

    12 szt
  • brzoskwinie w puszce

    1 sztuka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • twaróg

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
Marchewki zetreć na małych oczkach. Ubić całe jajka np mikserem, dodawać powoli cukier, następnie cały czas miksując dodać olej. Do mieszanki dodawać po kolei resztę składników.
Krok 2 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
Blaszkę nasmarować masłem, wlać ciasto. Piec w 150 stopniach przez 45min. Następnie wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
Ser twarogowy zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
Ugotowane w skórce ziemniaki i marchew obrać, ostudzić do temp pokojowej. Dodać do sera i razem zmiksować, powoli dodawać masło (dość miękkie). Powinna powstać gładka masa. Dodać jajko, a następnie powoli resztę składników cały czas miksując na niskich obrotach.

Wylać masę serową na ostygnięte ciasto.
Krok 4 - Sernik marchewkowy z lekko korzennym grubym spodem foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 min. Następnie nie otwierając piekarnika zmniejszyć do 150 stopni i piec następne 20 min. Po tym czasie otworzyć piekarnik i poukładać żurawinę. Wstawić z powrotem do 130 stopni i zostawić na 20 min. Wyłączyć piekarnik, zostawić ciasto w środku na 2 godziny.
Wyciągnąć ciasto powinno być już lekko ostygnięte, zetrzeć na tarce bezpośrednio na nie białą czekoladę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 15.03.2013 07:57
ciekawy przepis
Stenka 11.03.2013 17:12
ciekawy przepis
Agnieszka_B 08.03.2013 00:12
Piękny!! Jestem zachwycona przepisem i chętnie go wypróbuję. Zwłaszcza, że serniki należą do moich ulubionych ciast...
mysza75 07.03.2013 16:41
Super pomysł, i połączenie :-)
Alex_M 07.03.2013 12:44
bardzo ciekawy pomysl!
Gracer 06.03.2013 13:27
wygląda bardzo apetycznie
Misiabe 06.03.2013 13:22
ciekawy przepis, nigdy nie dodawałam ziemniaków, jestem ciekawa tego smaku
Magula 06.03.2013 12:24
wygląda pięknie to ciasto, napewno jest pyszne
pierniczkowo 06.03.2013 10:29
wygląda bardzo apetycznie:)
caralajna 06.03.2013 10:24
bardzo oryginalny przepis, chętnie bym się skusiła na kawałek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat