Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marcepan z kaszą manną na cieście babeczki XXL

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny sernik z kaszą manną jest bardzo delikatny, wilgotny, ciasto na babeczki XXL idealnie pasuje jako baza spód do sernika.........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Ciasto: 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
mleko 10 łyżek
olej rzepakowy 10 łyżek
twaróg półtłusty 70 dag
kasza manna 5 łyżek
jajko 3 sztuki
marcepan 10 dag
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
cukier 0.7 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
cukier puder 1 szklanka
woda gorąca 1.5 łyżki
marcepan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marcepan z kaszą manną na cieście babeczki XXL

Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce z grubszymi oczkami.

Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.

Wszystkie składniki do ciasta dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto.

Jajka, cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę mannę, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki.

Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.

Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika, posypać kolorową posypką i schować w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak