Sernik łaciaty puszysty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser na sernik

    (z wiaderka) 1 kg
  • jajka

    5 szt.
  • cukier kryształ

    250 g
  • budyń waniliowy

    80-90 g
  • olej z pestek winogron

    5 łyżek
  • mleko

    500-600 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • biszkopty okrągłe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik łaciaty puszysty foto
Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a na dnie ułożyć biszkopty.
Krok 2 - Sernik łaciaty puszysty foto
Białka oddzielić od żółtek i połączyć z cukrem. Ubić na gęstą pianę, ale nie na sztywno.
Krok 3 - Sernik łaciaty puszysty foto
W dużej misce połączyć miałki twaróg z wiaderka, żółtka, olej i proszek budyniowy.
Krok 4 - Sernik łaciaty puszysty foto
Zmiksować na gęstą masę. Dodać ubitą pianę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Krok 5 - Sernik łaciaty puszysty foto
Uzyskaną płynną masę serową podzielić na połowę i jedną część zmiksować z 2 łyżkami kakao.
Krok 6 - Sernik łaciaty puszysty foto
Wylewać oba ciasta na przemian tworząc esy-floresy.
Blaszkę umieścić w nieco większej formie i dolać wrzącej wody przynajmniej do połowy wysokości.
Piec 45 minut w temp. 165-170*C.

Kroić po zupełnym ostygnięciu i schłodzeniu.
Habibi
Jeśli ser z wiaderka jest zwarty i bardzo gęsty, należy dolać 600 ml mleka, aby sernik miał lżejszą konsystencję. Przy delikatniejszym i rzadszym twarogu wystarczy 500 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kierowca bombowca 04.12.2016 11:45
Smaczny serniczek.
Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:27
serniczki to ja uwielbiam
hostessa neta 03.12.2016 08:57
Dzisiaj robie.
Margo1 02.12.2016 18:30
Wygląda uroczo :)
KORAL 02.12.2016 12:37
Lubię takie marmurkowe wypieki, mogłabyś poczęstować :))
♥Cσcσиυт♥мιℓк♥ 01.12.2016 17:21
Upieczony i ulubiony od teraz :-}
♥Cσcσиυт♥мιℓк♥ 28.11.2016 18:10
Jak puszysty to jestem happy :-}
ania2610 28.11.2016 13:55
bardzo efektownie wygląda :)
Patrycja33 28.11.2016 10:29
prezentuje się bardzo ładnie :)
gusia1000 28.11.2016 00:32
Bardzo dobry.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat