Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krówkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 300 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ser

ser biały 1300 g
masa krówkowa 1 opakowanie 510g
cukier waniliowy 4 łyżki
cukier puder 4 łyżki
budyń waniliowy 1 opakowanie
żółtko jajek 6 szt
białko 8 szt
masło 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krówkowy

Kroki postępowania

1
Ser twarogowy półtłusty zmielić. Ja używam sitka o drobnych oczkach. Masło do sera rozpuścić i wystudzić.
Krok 1 - Sernik krówkowy foto
2
Masło zetrzeć na tarce, dodać mąkę. Razem wymieszać.
Krok 2 - Sernik krówkowy foto
3
Dodać żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
Krok 3 - Sernik krówkowy foto
4
ciastem wyłożyć przygotowaną formę do piecznia i wstawić do lodówki na 20-30minut. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.
Krok 4 - Sernik krówkowy foto
5
Do zmielonego sera dodać masę krówkową i zmiksować.
Krok 5 - Sernik krówkowy foto
6
Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, budyń i dobrze wymieszać. Najlepiej mikserem.
Krok 6 - Sernik krówkowy foto
7
Do sera dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając.
Krok 7 - Sernik krówkowy foto
8
Wystudzone masło dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Sernik krówkowy foto
9
Z białek ( 6 z sera + 2 z ciasta) ubic pianę i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Krok 9 - Sernik krówkowy foto
10
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec około 65-80 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Krok 10 - Sernik krówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 21.04.2014 13:23
wspaniałe ciasto
Kuchenka 20.04.2014 22:37
bardzo apetycznie wygląda
Małgorzata9 20.04.2014 21:10
moje ulubione ciasto
Aannkaa82 20.04.2014 19:16
Serniczek absolutnie nie jest za słodki. Nawet mnie to zaskoczyło bo jest mniej słodki niż zwykły sernik który zwykle robię.
kasienka23 20.04.2014 18:05
wygląda świetnie!
wwwiolka 20.04.2014 17:43
Bardzo fajny przepis.
ben-ka 20.04.2014 17:15
Wygląda apetycznie z chęcią bym spróbowała,bo takiego nie robiłam.......
Ankha 20.04.2014 16:04
Wygląda na delikatny i puszysty
Agata3 20.04.2014 13:47
mniam, świetny :)
jowant 20.04.2014 13:37
jak nie jest zbyt słodki to musi być pyszny :)
gosia56 20.04.2014 13:36
Pyszny sernik;)
pestka 20.04.2014 13:35
bardzo apetycznie wygląda
2milutka 20.04.2014 13:16
jaki puszysty i apetyczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak