Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski z wanilią
Puszysty sernik królewski z wanilią to ciasto, które można przygotować na niedzielę lub święta np. Bożego Narodzenia. Ciasto jest dość szybkie do przygotowania, a od tradycyjnego sernika na kruchym spodzie różni się tylko dodatkiem kakao. Warto odpowiednio doprawić masę serową, tutaj doskonale sprawdzi się wanilia, która nada ciastu nie tylko smaku ale też aromatu. Sernik królewski z wanilią przypadnie do gustu każdej osobie, która uwielbia aromatyczne wypieki.
Ciasto:
Na stolnice przesiewamy mąkę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia i kakao - mieszamy. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę.
Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem oraz żółtkami na puszystą masę. Dosypujemy budynie oraz ziarenka z wanilii. Cały czas miksujemy, stopniowo dodajemy twaróg.
Wyłączamy mikser. W osobnej misce ubijamy 6 białek ( z ciasta i masy serowej). Delikatnie łączymy je z masą serową (ja mieszałam drewniana łyżką).
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wylepiamy spód foremki. Wlewamy gotową masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy przez 60 minut.