Sernik królewski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • margaryna

    15 dag
  • cukier kryształ

    10 dag
  • jajka

    4 szt
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • amoniak

    1 odrobina
  • margaryna

    1,5 kostki
  • cukier kryształ

    40 dag
  • jajka

    8 szt
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • sernix

    0,5 torebki
  • czekolada mleczna

    1 szt
  • rodzynki

    15 dag
  • ser biały

    1,5 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, 10 dag cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, śmietany i amoniaku zagnieść ciasto. Następnie wyłorzyć nim blaszkę.

Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń, sernix. Z białek, także pozostałych z ciasta, ubić pianę i lekko wymieszać z serem. Dodać rodzynki wcześniej namoczone w wodzie.

Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem i wylać ser, piec 60 min. Po przestygnięciu zalać czekoladą rozpuszczoną na parze.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 15.11.2013 20:03
nie odmówiłabym kawałka
Ewelina38 02.04.2013 21:17
ciacho jak marzenie, moje ulubione :)
AURELKA 16.12.2012 11:16
mniam mianm mniam
jogobella231 26.04.2012 20:38
świetne!
agnieszka214 23.03.2012 07:11
pyszne
artur7 20.02.2012 08:19
fajne
iza15 10.12.2011 21:11
pyszny
magical66 29.11.2011 17:28
pycha
magduś83 23.11.2011 21:13
Zgadzam się z poprzednikami, naprawdę krółewski :)
Grażyna13 08.11.2011 13:27
Prawdziwie królewski !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat