Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy sernik królewski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier wanilinowy 2 opakowania
budyń śmietankowy 0,5 opakowania
smalec 1 łyżka
jajko 11
śmietana 18 proc 4 łyżki
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 200 g
masło 1,5 kostki
cukier puder 200 g
cukier puder 2 szklanki
twaróg 2 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy sernik królewski

CIASTO:

* 500g mąki
* 200g masła
* 200g cukru pudru
* 1 łyżka smalcu
* 1 jajko
* 4 łyżki śmietany kwaśnej, gęstej (18%)
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto wyrobić na 2 części (mniejsza i większa), wlać do woreczków i zamrozić (minimum 3h).


MASA SEROWA:

* 2kg twarogu półtłustego
* 10 jajek
* 1,5 kostki masła
* 2 cukry waniliowe
* 2 szklanki cukru pudru
* 0,5 opakowania budyniu śmietankowego

Żółtka rozdzielić od białek. Żółtka ubić z cukrami, budyniem, masłem i twarogiem. Do ubitej masy dodać ubite na pianę białka i delikatnie wymieszać łyżką.

Pokruszyć zamrożoną część kakaową (większa), wylać część serową i znowu pokruszyć część kakaową.

Piec 1h w 180C.

Przepis na dużą blachę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ziabela 10.07.2011 15:13
super:D raz go robiłam, ale nie wyszedł teraz spróbuje z twojego przepisu:)
Kostyk 29.04.2011 14:25
i przepyszny :)
banditka 28.04.2011 07:16
fajny
halina17 25.04.2011 19:38
Uwielbiam sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak