SERNIK KOLOROWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • SER RICCOTTA

    250 g
  • masło lub margaryna

    1 i 1/4 kostki
  • cukier 1,5 szklanki

    1,5 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    6
  • cukier waniliowy

    1
  • proszek do pieczenia

    1
  • kakao

    1 łyżka
  • ser biały

    500 g (twarogowy, mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: szklanka mąki i 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i pokrojone na kawałki 0,5 kostki masła siekamy nożem aż powstaną grudki. Wlewamy roztrzepane widelcem jajka i zagniatamy ręką ciasto. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy do lodówki. Robimy masę: Oba rodzaje sera ucieramy ze szklanką cukru. roztapiamy 3/4 kostki margaryny. Do utartych serów z cukrem dodajemy roztrzepane jajka i proszek budyniu oraz przestudzone roztopione masło. Miksujemy. Dzielimy na pól do drugiej połowy dodajemy kakao i wlewamy na ciasto. Najpierw białe potem z kakaem. Pieczemy 60 minut w temp. 175 st, Ozdabiamy cukrem pudrem lub inaczej wg uznania

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 13.05.2011 12:23
smaczny
Krzysztof42 15.11.2010 15:03
uwielbiam serniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat