Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kokosowy z żelką pomarańczową
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (bez termo obiegu). Cukierki kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier kokosowy i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonych i przestudzonych cukierków wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczką aby masa się nie zważyła, zahartowaną przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz syrop trzcinowy przelewamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Wlewamy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę. Ponownie mieszamy (do momentu rozpuszczenia żelatyny). Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężałaby sok przelewamy na wystudzony sernik. Wstawiamy do lodówki.