Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kokosowy z mango

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser! :)

Składniki:

CIASTO

mąka 160 gramów
masło miękkie 100 gramów
cukier puder 50 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
wiórki kokosowe 20 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA SEROWA

twaróg tłusty 1 kilogram
cukier puder 1.3 szklanki
budynie śmietnkowe 2 sztuki
masło miękkie 80 gramów
żółtko jajek 6 sztuk
białko 8 sztuk
cukier kokosowy 20 gramów
śmietanka 60 mililitrów

MUS MANGO - MASCARPONE

serek mascarpone 250 gramów
śmietana kremówka 200 mililitrów
mango 350 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 15 gramów
cukier puder 5 łyżek

DODATKI

wiórki kokosowe 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kokosowy z mango

PRZYGOTOWANIE

1
CIASTO. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy na dno wysokiej tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy ciasto 10 - 13 minut, a następnie studzimy.
Krok 1 - Sernik kokosowy z mango foto
2
MASA SEROWA. Twaróg dokładnie mielimy (najlepiej 3 razy). Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno śmietankę kokosową, cukier kokosowy i budynie śmietankowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita.
Krok 2 - Sernik kokosowy z mango foto
3
Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).

* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

* Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.

* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.
Krok 3 - Sernik kokosowy z mango foto
4
MUS MANGO - MASCARPONE. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia. Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Sernik kokosowy z mango foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak