Sernik kokosowy z mango

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser! :)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    160 gramów
  • masło miękkie

    100 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • wiórki kokosowe

    20 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

MASA SEROWA

  • twaróg tłusty

    1 kilogram
  • cukier puder

    1.3 szklanki
  • budynie śmietnkowe

    2 sztuki
  • masło miękkie

    80 gramów
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • białko

    8 sztuk
  • cukier kokosowy

    20 gramów
  • śmietanka

    60 mililitrów

MUS MANGO - MASCARPONE

  • serek mascarpone

    250 gramów
  • śmietana kremówka

    200 mililitrów
  • mango

    350 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 gramów
  • cukier puder

    5 łyżek

DODATKI

  • wiórki kokosowe

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE

Krok 1 - Sernik kokosowy z mango foto
CIASTO. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy na dno wysokiej tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy ciasto 10 - 13 minut, a następnie studzimy.
Krok 2 - Sernik kokosowy z mango foto
MASA SEROWA. Twaróg dokładnie mielimy (najlepiej 3 razy). Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno śmietankę kokosową, cukier kokosowy i budynie śmietankowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita.
Krok 3 - Sernik kokosowy z mango foto
Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).

* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

* Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.

* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.
Krok 4 - Sernik kokosowy z mango foto
MUS MANGO - MASCARPONE. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia. Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat