Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mascarpone 25 dag
cukier puder 20 dag
mąka pszenna 8 dag
budyń kokosowy 8 dag
masło 7 dag
gorzka czekolada 7 dag
mleczko kokosowe 300 ml
śmietana 18-procentowa 200 ml
śmietana 30% 50 ml
likier kokosowy 50 ml
czekolada w proszku 2 łyżki
jaja 8 szt.
twaróg 75 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie

Miękkie masło utrzeć z 5 dag cukru pudru na puszystą masę. Dodać żółtko, 2 łyżki śmietany 18% oraz roztopioną (lekko ciepłą) gorzką czekoladę. Wymieszać składniki na niskich obrotach miksera i na samym końcu połączyć z przesianą mąką. Umieścić masę w formie do pieczenia (18 x 28 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 8 minut. Wyjąć i ostudzić.

Twaróg trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do twarogu dodać mascarpone, mleczko kokosowe i 12 dag cukru pudru. Ucierać, aż masa będzie gładka. Kolejno dodawać pozostałe składniki: 7 żółtek, budyń kokosowy i ubitą śmietanę 30%. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód czekoladowy. Wstawić do piekarnika (temperatura 175°C) i piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120°C. Piec 90 minut.


Czekoladę w proszku rozpuścić w gorącym likierze kokosowym. Pozostałą śmietanę 18% wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i połową czekolady.

Sernik wyjąć z piekarnika. Rozprowadzić na nim równomiernie śmietanę i przy użyciu pozostałej czekolady rozpuszczonej w likierze zrobić dowolny wzór na wierzchu ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec 15 minut. Wyjąć i ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 04.09.2012 23:43
Pyszota ;)
SylwiaMagdaSabin 07.03.2012 15:10
zapewne smaczne
SylwiaMagdaSabin 07.03.2012 15:10
zapewne smaczne
SylwiaMagdaSabin 07.03.2012 15:10
zapewne smaczne
SylwiaMagdaSabin 07.03.2012 15:10
zapewne smaczne
Misiek1 06.11.2011 07:05
Uwielbiam sernik! A w takim wykonaniu - mistrzostwo świata:)
aguus 04.11.2011 10:25
Prawdziwe cudo.... Oj zjadłabym kawałek:)
misia53 28.10.2011 15:14
wygląda znakowicie i przepysznie
1j1o1l1a1 26.10.2011 13:35
w pierwszej chwili wydawało mi się, że spód to warstwa makowa...ale czekoladowa tez pysznie :)
iziona 26.10.2011 08:30
Piękny ten serniczek ja robiłam kokosowe i bardzo mi smakują przy okazji wypróbuję ten przepis bo wygląda bardzo kusząco:)
octo 25.10.2011 23:17
ja też nigdy jeszcze nie robiłam kokosowego i tez uwazam ze ciekawe polaczenie tym bardziej z ciemnym spodem ciasta
zielonamorelka 25.10.2011 21:57
kokosowego jeszcze nie robiłam a to ciekawe połączenie-na pewno pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak