Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kawowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser zmielony trzy razy kg
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
espresso 25 ml
likier kawowy łyżka
cukier 0.5 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
czekolada mleczna 10 dkg
kakao słodkie 3-4 łyżki
jaja 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kawowy

Spód sernika:
ciasteczka owsiane -25dkg
6dkg -margaryny
Ciasteczka kruszymy po czym ucieramy z miękkim masłem.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia po czym wykładamy masę maślankowo -owsianą i ugniatamy.

Ser miksujemy z cukrem i budyniami (w proszku). W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ostudzoną wlewamy do sera,wbijamy jaja i dodajemy likier kawowy, espresso oraz kawę rozpuszczalną. Miksujemy dokładnie na jednolitą masę około 5minut. Wlewamy masę na ciasteczkowy spód do tortownicy i pieczemy półtora godziny w 160stopniach. Wbijamy patyczek w kilka miejsc sernika aby sprawdzić czy dobrze się ściął. Studzimy w otwartym piekarniku,po czym posypujemy sernik słodkim kakao. Wstawiamy do lodówki na dwie godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.04.2013 10:16
koniecznie muszę wypróbować bo zapowiada się smacznie
Ada-Gaba 12.12.2012 13:16
palce lizać
Kasia35 20.10.2012 11:01
uwielbiam wszystkie ciasta z kawą, a sernik kawowy to dla mnie nowość
tomek18 20.10.2012 10:52
uwielbiam serniki,a kawowego jeszcze nie jadłem
cukiereczek 20.10.2012 09:58
sernik to coś dla mnie
sara1 20.10.2012 09:27
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak