Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kapłański
Przygotowujemy ciasto: masło i cukier puder ucieramy do białości następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,wszystko starannie łączymy ze sobą.
Gotowe ciasto owijamy w folię do żywności i odkładamy na 30 min do zamrażalnika.
Przygotowujemy masę serową:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.dodajemy po 1 żółtku i ucieramy.Następnie dodajemy zmielony ser,dokładnie wszystko ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy ( najlepiej drewnianą łyżkę),dodajemy budyń,wszystko łączymy ze sobą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.Na spód formy ścieramy na grubych oczkach 1/2 ciasta następnie wylewamy masę serową ( możem dać brzoskwinie z puszki)Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60-80 min.
Po upieczeniu studzimy w formie a dopiero po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy z formy.
Smacznego :)