Sernik kapitański

Sernik kapitański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    7 szt
  • cukier puder

    300 g
  • masło

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • migdały

    100 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 13.03.2015 21:30
ciekawy serniczek
Michał2 12.03.2015 16:26
o sernik rewelacja
monikaT83 12.03.2015 14:52
bardzo oryginalny sernik:)
Ola1young 12.03.2015 14:04
kapitalny serniczek :)
Hrabina w kuchni 12.03.2015 13:59
Apetyczny.
Monika-twin 12.03.2015 13:20
ALE PYCHA SERNIK.
Jadwiga/Jaga85 12.03.2015 12:59
Serniki i szarlotki uwielbiam:)
Adamorek 12.03.2015 12:47
ciekawa wersja
kloruś 12.03.2015 12:34
Wygląda wyśmienicie! Chętnie bym se poczęstowała!
Mietek z20 12.03.2015 11:53
Pyszniutki serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat