Sernik kapitański

Sernik kapitański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    7 szt
  • cukier puder

    300 g
  • masło

    100 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • migdały

    100 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

13.03.2015 21:30
ciekawy serniczek

Michał2

12.03.2015 16:26
o sernik rewelacja

monikaT83

12.03.2015 14:52
bardzo oryginalny sernik:)

Ola1young

12.03.2015 14:04
kapitalny serniczek :)

Hrabina w kuchni

12.03.2015 13:59
Apetyczny.

Monika-twin

12.03.2015 13:20
ALE PYCHA SERNIK.

Jadwiga/Jaga85

12.03.2015 12:59
Serniki i szarlotki uwielbiam:)

Adamorek

12.03.2015 12:47
ciekawa wersja

kloruś

12.03.2015 12:34
Wygląda wyśmienicie! Chętnie bym se poczęstowała!

Mietek z20

12.03.2015 11:53
Pyszniutki serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat