Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy z orzechami
Kroki postępowania
250g ciastek zbożowych lub pierniczków
ok.75g rozpuszczonego masła
masa serowa:
2 kg sera (użyłam śmietankowego z wiaderka)
6 jajek
nasiona z 1 laski wanilii
400g masy kajmakowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g drobnego cukru
150g miękkiego masła
warstwa orzechowa: szklanka posiekanych orzechów – u mnie włoskie
50g czekolady mlecznej
ok. 2 łyżki masy kajmakowej
ok. 2 łyżki mleka
Ciasteczka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem (75g). Przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem o wymiarach 25x30 cm, wyrównać i podpiec ok. 10-12 min. w 180st. C. W misce ubić miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masę kajmakową zostawiając ok. 2 łyżki na wierzch. Zmiksowane masło z masą łączyć stopniowo z masą serową, następnie dodając po jednym jajku. Na koniec, gdy składniki będą połączone dodać nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na spód z ciastek, piec sernik w 170st. C przez ok. 2 godz.