Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kajmakowy z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier wanilinowy sztuka
cukier drobny 300 gram
masło 100 gram
laska wanilii sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
masa krówkowa 400 gram
DODATKOWO:
masło 75 gram
ciastko 250 gram
orzechy włoskie szklanka
czekolada mleczna 50 gram
mleko 2 łyżki
masa krówkowa 2 łyżki
ser biały 2 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy z orzechami

Kroki postępowania

1
spód:
250g ciastek zbożowych lub pierniczków
ok.75g rozpuszczonego masła
masa serowa:

2 kg sera (użyłam śmietankowego z wiaderka)
6 jajek
nasiona z 1 laski wanilii
400g masy kajmakowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g drobnego cukru
150g miękkiego masła
warstwa orzechowa: szklanka posiekanych orzechów – u mnie włoskie
50g czekolady mlecznej
ok. 2 łyżki masy kajmakowej
ok. 2 łyżki mleka

Ciasteczka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem (75g). Przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem o wymiarach 25x30 cm, wyrównać i podpiec ok. 10-12 min. w 180st. C. W misce ubić miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masę kajmakową zostawiając ok. 2 łyżki na wierzch. Zmiksowane masło z masą łączyć stopniowo z masą serową, następnie dodając po jednym jajku. Na koniec, gdy składniki będą połączone dodać nasiona wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Masę wylać na spód z ciastek, piec sernik w 170st. C przez ok. 2 godz.
Krok 1 - Sernik kajmakowy z orzechami foto
2
Gdyby za bardzo się rumienił, przykryć go folią aluminiową. Sernik powinien być ścięty, ale środek nie do końca. Sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Sernik kajmakowy z orzechami foto
3
Następnego dnia posmarować go cieniutką warstwą pozostałej i podgrzanej masy kajmakowej.
Krok 3 - Sernik kajmakowy z orzechami foto
4
Wysypać orzechy i polać polewą z mlecznej czekolady i mleka, zostawić do zastygnięcia.
Krok 4 - Sernik kajmakowy z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.02.2014 10:34
super ciacho!
Małgorzata9 20.02.2014 20:54
mniam, mniam , pycha
ao_12 20.02.2014 17:41
smaczny serniczek
Kejti 20.02.2014 14:46
Rewelacyjny sernik,zjadlabym :-)
patryska76 20.02.2014 14:11
Smaczny pomysł na serniczek ;-)
as28 20.02.2014 12:59
mniam mniam
adelajda 20.02.2014 12:40
lubię serniki :)
Czyki 20.02.2014 12:17
Poproszę o kawałeczek tego smakołyku:)
Konczi 20.02.2014 11:51
uwielbiam takie serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak