Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kajmakowy.

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj częstuję Was kolejnym sernikiem, niezwykle pysznym, aksamitnym i bardzo słodkim. Możecie go przygotować na niedzielę lub dla goście. Upieczcie sernik kajmakowy, a będziecie zachwyceni. Nie ukrywam, że wyszedł mi idealny. Po jednym zjedzonym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Zapraszam :)

Składniki:

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
masa kajmakowa 2 łyżki

Masa serowa:

ser biały 1 kilogram
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 5 sztuk
budyń waniliowy 2 sztuki
masa kajmakowa 4 łyżki
masło lub margaryna 15 dag

Pianka:

śmietana kremówka 200 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda 3 łyżki
cukier puder do smaku
masa kajmakowa 2 łyżki

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
perełki cukrowe według uznania
kasza manna 1 łyżka

Porada

Na cały sernik zużyjemy jedną puszkę masy krówkowej o wadze 40 dag. Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy.

- kremowa konsystencja i idealnie wyważona słodkość, 

- przepis na specjalne okazje, święta i na co dzień, 

- masa kajmakowa z puszki, 

Ciasto:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm.

2. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy.

2.Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Pieczenie:

1. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia.

2. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.

Pianka:

1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

3. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku. Dekorujemy posypką.

4. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Prosty, a jakże przy tym efektowny i smaczny przepis na sernik kajmakowy. Do jego przygotowania użyjcie gotowej masy kajmakowej z puszki - tym samym szybciej go wykonacie. Jest obłędnie smaczny, wręcz trudno opisać słowami jak doskonale smakuje sernik z w tej wersji. Próbowaliście już sernika kajmakowego? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 20:45
Dobry sernik.
Babeczka35 11.09.2017 19:08
Dziękuję Bożenko :)
Bożena Matuszczyk 11.09.2017 08:53
Śliczny , pyszny sernik.Wygląda bajecznie;)
Babeczka35 10.09.2017 20:48
Dziękuję Elu :)
Babeczka35 10.09.2017 20:47
Dziękuję :)
bietka 10.09.2017 17:24
Wow po prostu pychotka :)
jejkuchnia 10.09.2017 09:10
Pięknie wygląda. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak