Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy.
- kremowa konsystencja i idealnie wyważona słodkość,
- przepis na specjalne okazje, święta i na co dzień,
- masa kajmakowa z puszki,
Ciasto:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i masę krówkową, dokładnie ucieramy.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Pieczenie:
1. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia.
2. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Dobrze wystudzony sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.
Pianka:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
2. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i ewentualnie cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
3. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku. Dekorujemy posypką.
4. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Podajemy i smacznego życzę.