Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowy na zimno

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ser biały 50 dkg
jagody 20 dkg
śmietana 30% 150 mililitrów
cukier 1/2 szklanki
aromat waniliowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

SPÓD

ciasteczka typu Oreo 176 g
masło 60 g

POLEWA

biała czekolada 6 dkg
woda 40 mililitrów
cukier 8 dkg
śmietana 30% 60 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

DODATKOWO

borówka amerykańska

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy na zimno


1. Ciasteczka rozdzielić, usunąć masę . Ciastka wrzucić do rozdrabniacza, zmiksować. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło , dokładnie wymieszać.
'2. Tortownicę o śr. 22 cm , wyłożyć folią, przełożyć masę, uciskając, wyrównać spód. Wstawić do lodówki na 40 minut.
3. Jagody rozmrozić , zmiksować z łyżką cukru.
4. Ser, cukier, aromat , zmiksować.
5. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Do zmiksowanej masy serowej, wlać śmietanę , powtórnie zmiksować .
6. Do masy serowej, dodać zmiksowane jagody i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalach . Dokładnie wymieszać.
7. Masę przelać do formy, odstawić do lodówki co najmniej na godzinę.
8. Żelatynę zalać, niewielką ilością wody. Do garnuszka , wlać wodę, dodać cukier, śmietanę, zagotować.Cały czas mieszając.
Odstawić garnek, wrzucić połamaną czekoladę, wcześniej zalaną żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić, letnią zalać sernik. Zaraz dekorować borówkami, odstawić do całkowitego stężenia.
SMACZNEGO!!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 05.10.2017 09:01
Z jagodami musi być pyszny!
Róża1 04.10.2017 09:46
Pychotka ten Twój serniczek !!!! ale bym zjadła kawałeczek do kawusi popołudniowej :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak