Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowo-czekoladowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny!

Składniki:

Składniki spód:

ciasteczka typu Oreo 250 gramów
masło/margaryna 70 gramów

Masa serowa:

zmielony twaróg 1 kilogram
jajko 4 sztuk
biała czekolada 100 gramów
cukier 0.5 szklanki
mleko w proszku 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 30% 0.5 szklanki
wiórki kokosowe 0.5 szklanki
jagody 1 szklanka

Polewa:

biała czekolada 100 gramów
śmietana 30% 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowo-czekoladowy

Spód:
Ciastka Oreo umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub na ogniu, ciepłe wlewamy do ciastek i mieszamy, aby ciastka połączyły się z masłem.

Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C (bez termoobiegu).

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser.

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowaną czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Na końcu wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy łyżką.

Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120 stopni C (bez termoobiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa:
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.11.2018 09:12
Po prostu pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak