Sernik jagodowo-czekoladowy

Sernik jagodowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki spód:

  • ciasteczka typu Oreo

    250 gramów
  • masło/margaryna

    70 gramów

Masa serowa:

  • zmielony twaróg

    1 kilogram
  • jajka

    4 sztuk
  • biała czekolada

    100 gramów
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mleko w proszku

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    0.5 szklanki
  • wiórki kokosowe

    0.5 szklanki
  • jagody

    1 szklanka

Polewa:

  • biała czekolada

    100 gramów
  • śmietana 30%

    0.25 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:
Ciastka Oreo umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w mikrofali lub na ogniu, ciepłe wlewamy do ciastek i mieszamy, aby ciastka połączyły się z masłem.

Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni C (bez termoobiegu).

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser.

Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowaną czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Na końcu wsypujemy umyte i osuszone jagody. Mieszamy łyżką.

Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120 stopni C (bez termoobiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termoobieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa:
Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.11.2018 09:12
Po prostu pychota :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat