Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik "Izaura" po mojemu...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO CIEMNE

margaryna 250 gram
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
woda 3 łyżki
kakao 4 łyżki
mąka tortowa 2 pełne szklanki
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
jajko 6 sztuk "M"

SERNIK

twaróg 1 kg/chudy
jajko 10 sztuk "M"
cukier 3/4 szklanki
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka
margaryna 100 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
miechunka 100 gram/złote owoce

Przepis i sposób przygotowania na: sernik "Izaura" po mojemu...

Kroki postępowania

1
do garnuszka włożyć margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić
Krok 1 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
2
świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku
Krok 2 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
3
do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę
Krok 3 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
4
dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto
Krok 4 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
5
do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty
Krok 5 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
6
wsypać opakowanie miechunki "złote owoce"
Krok 6 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
7
dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik
Krok 7 - sernik "Izaura" po mojemu... foto
8
forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków............SMACZNEGO!!!
Krok 8 - sernik "Izaura" po mojemu... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 17.09.2017 21:35
Jeden z moich ulubionych. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak