Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 1 kg
esencja waniliowa 1 łyżka
jajko 5 szt
margaryna 200 g
cukier kokosowy 0,5 szklanki
biała czekolada 100 g
budyń śmietankowy 80 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 3/4 szklanki
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
herbatniki 280 g
masa kajmakowa 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany z kokosem i białą czekoladą

W garnku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy twaróg z wiaderka, esencję waniliową, jajka, cukier kokosowy i kawałki białej czekolady. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszamy aby masa nam się nie przypaliła.
Budyń śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku. Przelewamy do masy serowej. Mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy pierwszą warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Następnie wykładamy kolejną warstwę masy i kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarowujemy kajmak i rozsypujemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 13.04.2018 21:32
Prosty w przygotowaniu i smaczny sernik bez pieczenia. Cukier kokosowy oraz wiórki kokosowe nadają niesamowitego aromatu. Kajmak dodatkowo nadaje słodyczy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak