Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany z brzoskwiniami
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 35 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.
Masa serowa.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu odstawić aż masa lekko ostygnie.
Biszkopt przeciąć na dwa placki. Wodę na poncz wymieszać z syropem z brzoskwiń i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Wyłożyć masę serową na masie ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykryć drugą częścią ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto i posypać posypką. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!