Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany z brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na masę serową

serek śmietankowy 750 g
budyń śmietankowy 2 szt
masło 275 g
mleko 2/3 szklanki
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
jajko 3 szt

Na biszkopt

jaja 8 szt
mąka pszenna 6 łyżek
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
esencja waniliowa 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Na polewę

masło 65 g
kakao 2 łyżki
śmietana 30% 2 łyżki
cukier 4 łyżki
żelatyna deserowa 1/2 łyżeczki
kakao do posypania

Ponad to

brzoskwinie w puszce
woda 2/3 szklanki

Porada

Wilgotny biszkopt, pyszna masa, brzoskwinie i polewa czekoladowa- to przepis dla tych, którym pieczone serniki nie wychodzą. Bo tego sernika się nie piecze a gotuje

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany z brzoskwiniami

Żółtka oddzielić od białek. Suche składniki ze sobą wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, a następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier i żółtka.
Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 35 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.

Masa serowa.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić. Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu odstawić aż masa lekko ostygnie.
Biszkopt przeciąć na dwa placki. Wodę na poncz wymieszać z syropem z brzoskwiń i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Wyłożyć masę serową na masie ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie. Przykryć drugą częścią ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
Polewa. Masło rozpuścić z cukrem dodać kakao i śmietankę mieszać aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dosypać żelatynę, następnie polać ciasto i posypać posypką. Odstawić do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak