sernik gotowany

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    2 paczki
  • ser biały

    1 kg
  • margaryny

    1 kostka
  • cukie

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • starta skórka z cytryny

  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • margaryna

    0,5 kostki
  • cukier

    0,5 szkl
  • śmietana 30%

    4 łyżki
  • kakao

    4 łyżki
  • czekolada

    tarta do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę zagotować z cukrem, dodać zmielony ser, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia sera, dodać dwa jajka i energicznie mieszać, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody , wlać do sera, ciągle mieszając, na koniec dodać startą skórkę z cytryny, formę wyłożyć folią aluminiową, na spód ułożyć herbatniki, wlac gorący ser, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek. Polewa: Do garnka dać pół kostki margaryny, cukier, śmietanę i kakao, mieszać , zagotować, zrobioną gorącą polewą zalać herbatniki, gdy polewa lekko wystygnie udekorować rodzynkami i startymi na tarku Michałkami. Sernik podawać na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 22.04.2013 22:14
wygląda cudnie ...
David 20.04.2013 20:54
muszę wypróbować
IZABELA29 18.03.2013 08:11
uwielbiam serniki ,takiego jeszcze nie robiłam
caralajna 18.03.2013 07:08
takiego nigdy nie robiłam, ciekawe czy smakuje jakoś inaczej
Dorota59 31.01.2013 08:15
w ten sposób nie robiłam
ilka_86 06.04.2012 19:15
pyszniutki
gusia1000 14.02.2011 00:09
Widać, ze musi to być pyszny sernik.
Ewa104 09.02.2011 15:32
Pysznie się prezentuje.
Marcin37 27.12.2010 20:12
Pięknie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat