Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MASA SEROWA

ser biały trzykrotnie mielony 1 kg
jajko 3 szt
margaryna 200 g
cukier 1 szkl
mleko 200 ml
budyń waniliowy 2 szt
cukier waniliowy 1 szt

POLEWA CZEKOLADOWA

śmietana kremówka 300 ml
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
masło 1 łyżeczka

DODATKOWO

herbatniki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany

Kroki postępowania

1
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Sernik gotowany foto
2
Następnie dodać ser i wymieszać trzepaczką.
Krok 2 - Sernik gotowany foto
3
Dodać jajka i całość przez chwilę gotować energicznie mieszając trzepaczką.
Krok 3 - Sernik gotowany foto
4
W kubku wymieszać budyń z mlekiem, wlać go do masy serowej i przez chwilę gotować co jakiś czas mieszając, żeby masa serowa nie przypaliła się.
Krok 4 - Sernik gotowany foto
5
Blaszkę wyłożyć papierem. Ułożyć na nim warstwę herbatników i wylać gorącą masę serową.
Krok 5 - Sernik gotowany foto
6
Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników. Sernik zostawić do ostygnięcia.
Krok 6 - Sernik gotowany foto
7
W rondelku zagotować kremówkę, dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady.

Mieszać co chwilę, aż czekolady rozpuszczą się. Na koniec do polewy dorzucić masło i ponownie wymieszać.

Przestygniętą polewę wylać na wierzch sernika. Blaszkę wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
Krok 7 - Sernik gotowany foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak