Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany
Ciasto:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy miód, mieszamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z sodą, a na koniec ostudzoną masę z rondelka. Całość przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części i pieczemy 3 placki na złoto, w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.
Masa serowa:
Masło ucieramy mikserem na jasną masę. Dodajemy cukier i ucieramy. Następnie dodajemy po 1 żółtku dalej ucierając. Do masy dodajemy twaróg i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej i mieszamy łyżką dość delikatnie.
Garnek z masą serową zagotowujemy kontrolując, aby masa nam się nie przypaliła. Budyń rozrabiamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej.
Przełożenie ciasta:
Na upieczony placek wylewamy pół gorącej masy serowej i przykrywamy drugim kruchym plackiem. Wylewamy na drugi placek pozostałą część masy serowej i przykrywamy ostatnim plackiem. Sernik obciążamy. Ostygnięty sernik chłodzimy w lodówce przez 10-12 h (całą noc).
Kolejnego dnia usuwamy obciążenie, sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.