sernik gotowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    ok 1 kg
  • cukier

    3/4 szklanki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • jaja

    3 szt
  • masło lub margaryna

    50 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • miód płynny

    3 łyżki

masa serowa

  • twaróg zmielony

    1,8-2 kg
  • jaja

    3 szt
  • masło

    100 g
  • cukier

    1,5 szkl
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mleko 2 %

    1 szkl

dekoracja

  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • prażone orzechy laskowe

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sernik gotowany foto
Ciasto: Składniki zagnieść razem na jednolite ciasto (radzę nie dodawać od razu całego kilograma, lepiej zacząć od 3/4 i dosypywać stopniowo aż uzyskamy odpowiednią konsystencję)
Krok 2 - sernik gotowany foto
Formujemy wałeczek i dzielimy na 4 równe części
Krok 3 - sernik gotowany foto
Każdą część rozwałkowujemy
Krok 4 - sernik gotowany foto
ciasto wykładamy na obsypaną mąką blachę. Dorównujemy do kształtu, nakłuwamy widelcem
Krok 5 - sernik gotowany foto
pieczemy tak każdy z 4 placków (ok 180st 7 minut)
Krok 6 - sernik gotowany foto
gotowe placki układamy na suchej ściereczce do ostygnięcia. W między czasie zabieramy się za ser (najlepiej kupić twaróg w kostce -duża krajanka po kilogramie i zmielić samemu, wiaderkowe często nie dają rady) :)
Krok 7 - sernik gotowany foto
masło, margarynę, cukry rozpuścić na wolnym ogniu
Krok 8 - sernik gotowany foto
Jajka roztrzepać i wymieszać z twarogiem (nie musimy dokładnie, ważne by całość względnie się połączyła, aby nie uzyskać jajecznicy)
Krok 9 - sernik gotowany foto
ser przełożyć do masła, margaryn i cukru, cały czas mieszamy aż do zagotowania
Krok 10 - sernik gotowany foto
Zdjąć z ognia i dodać mąkę rozrobioną w mleku (ew budyń). Ponownie zagotować
Krok 11 - sernik gotowany foto
masa jest gotowa gdy łyżka będzie mogła nam stać pionowo przez dłuższą chwilkę
Krok 12 - sernik gotowany foto
jeden z płatów ciasta kładziemy do blachy wyłożonej folią, nakładamy warstwę sera, potem znów płat, ser, płat, ser i kończymy płatem. Schładzamy z lodówce ok godzinki
Krok 13 - sernik gotowany foto
rozpuszczamy czekoladę (watro dolać do niej trochę mleka na początku, będzie jej więcej- ale nie za dużo żeby nie była rzadka. Dodatkowa łyżka masła sprawi, ze nie będzie się kruszyć podczas krojenia), polewamy nią płat ciasta, posypujemy kolejno siekanymi prażonymi orzechami, rodzynkami, prażonymi płatkami migdałowymi
Krok 14 - sernik gotowany foto
potem ponownie polewamy całość czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi, tworząc coś na kształt jeżyka
Krok 15 - sernik gotowany foto
najlepiej aby gotowe ciasto przestało w lodówce ok 2 dni
flaviadeluce
Nie jestem pewna czy do przepisu na ser nie wkradł się błąd. Powinno być 200g margaryny oraz 100 g masła :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 21.08.2014 15:33
smacznie wygląda serniczek)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat