Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6
woda zimna 6 łyżek
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa
ser mielony 1 kg
masło 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 6
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1/3 szklanki
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany

Przepis na biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, na początku jednak już w czasie ubijania wlać do nich zimną wodę. Gdy białka są ubite, dodać do nich stopniowo cukier i nadal ubić do sztywnej, szklistej masy. Wtedy dodać po kolei stopniowo żółtka i znowu trzeba ubijać do sztywna. Gdy masa jest ubita dodaje się delikatnie przesiane mąki z proszkiem i mieszać powoli do uzyskania całkowitej masy, ale nie dopuścić do nadmiernego zmniejszenia objętości ubitych jajek.
Wyłożyć do formy (średnia blacha lub tortownica ø24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 40 minut. Ostudzić, najlepiej piec dzień przed zamiarem wyłożenia na niego sera.

przepis na masę serową
Ser mielimy. Najlepiej dwukrotnie. Przełożyć go do garnka, najlepiej z grubym dnem. W małym garnuszku roztopić masło. Ser zacząć ogrzewać, dodać do niego żółtka, a następnie tłuszcz, cukier i cukier waniliowy. Gotować na niskim ogniu, do uzyskania jednolitej roztopionej płynnej masy. Wtedy wlać rozrobiony wg przepisu budyń z mlekiem. Chwilę pogotować aż budyń zacznie wiązać ser.
Ugotowany ser przestudzić, ale tak, by można go wylać na biszkopt, który poprzednio rozkrawa się na pół. Po wylaniu sera, jeśli już nie paruje, przykryć drugą częścią ciasta, jeśli jeszcze paruje, odczekać aż przestanie, czyli ostygnie. Wtedy dopiero można udekorować go polewą czekoladową.

Ser w czasie gotowania można wzbogacić rodzynkami i skórką pomarańczową, a gdy będzie już chłodny a jeszcze nie wylany, pokrojoną w kostkę czekoladą deserową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 03.05.2012 11:49
Też nigdy nie jadłem gotowanego sernika. Trzeba kiedyś wypróbować :)
olivka 21.09.2011 19:15
WYgląda apetycznie, inny przepis, chętnie wypróbuję
Teresa19 11.07.2011 09:59
dobry
aguus 09.05.2011 10:53
ale pyszności!
Henryka2 09.05.2011 09:54
Nigdy nie robiłam sernika gotowanego na biszkopcie! Muszę wypróbować!
patusia 08.05.2011 21:30
wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak