Sernik dyniowy z oreo

Sernik dyniowy z oreo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykle puszysty i aromatyczny sernik z puree z dyni, po prostu jesienne złoto.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sernik:

  • puree z dyni

    370 gramów
  • twaróg półtłusty

    550 gramów
  • ser ricotta

    200 gramów
  • masło

    100 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier puder

    145 gramów
  • budyń waniliowy

    30 gramów
  • mąka kukurydziana

    0.5 łyżki

Dodatkowo:

  • ciasteczka typu Oreo

    15 sztuk
  • herbatniki

    10 sztuk

Polewa:

  • śmietana 30%

    100 mililitry
  • czekolada 80%

    20 gramy
  • czekolada mleczna

    80 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na tortownicę o średnicy 20 cm.

Spód wykładamy herbatnikami.
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.

Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.

Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.

Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.

Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą serową.

Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciastka wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciastka. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.

Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Sernik polewamy ostudzoną polewą, ale jeszcze płynną.

Sernik zostawiamy do całkowitego zwarcia się polewy.

KORAL
Użyłam dużych jajek i kakaowych herbatników.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat