Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sernik:
-
puree z dyni
370 gramów -
twaróg półtłusty
550 gramów -
ser ricotta
200 gramów -
masło
100 gramów -
jajko
4 sztuki -
cukier puder
145 gramów -
budyń waniliowy
30 gramów -
mąka kukurydziana
0.5 łyżki
Dodatkowo:
-
ciasteczka typu Oreo
15 sztuk -
herbatniki
10 sztuk
Polewa:
-
śmietana 30%
100 mililitry -
czekolada 80%
20 gramy -
czekolada mleczna
80 gramy
Sposób przygotowania
Na tortownicę o średnicy 20 cm.
Spód wykładamy herbatnikami.
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą serową.
Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciastka wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciastka. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Sernik polewamy ostudzoną polewą, ale jeszcze płynną.
Sernik zostawiamy do całkowitego zwarcia się polewy.
Użyłam dużych jajek i kakaowych herbatników.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się