Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z oreo

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle puszysty i aromatyczny sernik z puree z dyni, po prostu jesienne złoto.

Składniki:

Na sernik:

puree z dyni 370 gramów
twaróg półtłusty 550 gramów
ser ricotta 200 gramów
masło 100 gramów
jajko 4 sztuki
cukier puder 145 gramów
budyń waniliowy 30 gramów
mąka kukurydziana 0.5 łyżki

Dodatkowo:

ciasteczka typu Oreo 15 sztuk
herbatniki 10 sztuk

Polewa:

śmietana 30% 100 mililitry
czekolada 80% 20 gramy
czekolada mleczna 80 gramy

Porada

Użyłam dużych jajek i kakaowych herbatników.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z oreo

Na tortownicę o średnicy 20 cm.

Spód wykładamy herbatnikami.
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.

Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.

Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.

Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.

Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą serową.

Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciastka wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciastka. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.

Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Sernik polewamy ostudzoną polewą, ale jeszcze płynną.

Sernik zostawiamy do całkowitego zwarcia się polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak