Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z oreo
Na tortownicę o średnicy 20 cm.
Spód wykładamy herbatnikami.
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy do lodówki.
Do miksera przekładamy oba rodzaje sera i miksujemy, potem dodajemy żółtka, masło, cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej serowej masy. Do zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń.
Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno.
Do masy serowej dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą serową.
Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciastka wykładamy następną 1/3 masy serowej i znów układamy ciastka. Całość przykrywamy ostatnią częścią masy serowej.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180˚C. Studzimy w piekarniku.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Sernik polewamy ostudzoną polewą, ale jeszcze płynną.
Sernik zostawiamy do całkowitego zwarcia się polewy.