Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy z mango

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Puszysty, delikatny i kremowy sernik z dodatkiem purée z pieczonej dyni, która nadaje mu cudownego smaku oraz pięknego koloru. Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak podkreśla słodka nuta mango.

Składniki:

Spód:

herbatniki 200 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
kakao 0,5 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
masło 100 gramów

Masa serowa:

ser biały 700 gramów
serek mascarpone 300 gramów
purée z dyni 400 gramów
cukier puder 220 gramów
żółtko jajek 6 sztuk
białko 8 sztuk
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło miękkie 60 gramów

Glazura:

pulpa z mango 200 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
woda 5 łyżek

Porada

- Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta, wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki. - Do masy serowej możemy dodać rodzynki lub kandyzowaną dynię.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z mango

KROK 1. Purée z dyni. Na początku przygotowujemy purée z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra-dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus.

KROK 2. Spód. Herbatniki i orzechy mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, kakao oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

KROK 3. Sernik. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy do niego purée z dyni oraz serek mascarpone i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy masę serowo-dyniową i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy budynie śmietankowe, kurkumę i cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak, aby masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra-dół).

* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.

KROK 4. Glazura. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 5 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzoną glazurę wylewamy na wierzch ostudzonego sernika i wkładamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (dobrze, aby sernik spędził kilka godzin w lodówce). Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak