Sernik dyniowy z mango

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Puszysty, delikatny i kremowy sernik z dodatkiem purée z pieczonej dyni, która nadaje mu cudownego smaku oraz pięknego koloru. Sernik jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jego smak podkreśla słodka nuta mango.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód:

  • herbatniki

    200 gramów
  • orzechy włoskie

    50 gramów
  • kakao

    0,5 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • masło

    100 gramów

Masa serowa:

  • ser biały

    700 gramów
  • serek mascarpone

    300 gramów
  • purée z dyni

    400 gramów
  • cukier puder

    220 gramów
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • białko

    8 sztuk
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • masło miękkie

    60 gramów

Glazura:

  • pulpa z mango

    200 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2,5 łyżeczki
  • woda

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Purée z dyni. Na początku przygotowujemy purée z dyni Hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawany na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra-dół) na około 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus.

KROK 2. Spód. Herbatniki i orzechy mielimy, dodajemy do nich roztopione masło, kakao oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

KROK 3. Sernik. Ser biały dwukrotnie mielimy, dodajemy do niego purée z dyni oraz serek mascarpone i miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy masę serowo-dyniową i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy budynie śmietankowe, kurkumę i cukier z wanilią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak, aby masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra-dół).

* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.

* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.

KROK 4. Glazura. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 5 łyżek) i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzoną glazurę wylewamy na wierzch ostudzonego sernika i wkładamy do lodówki do odpowiedniego stężenia (dobrze, aby sernik spędził kilka godzin w lodówce). Życzę smacznego! :)

Futka
- Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta, wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki. - Do masy serowej możemy dodać rodzynki lub kandyzowaną dynię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat