Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 150 g
margaryna 60 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szczypta

Sernik

twaróg 750 g
mus z dyni 1 szkl
mleko skondensowane a puszka
jajko 3 szt
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier z nutą karmonu 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szczypta

Do posypania

cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy

Kroki postępowania

1
Spód: Herbatniki drobno pokruszyć. Można je wsypać do foliowego woreczka i rozkruszyć wałkiem. Margarynę stopić i wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dokładnie docisnąć do dna. Tortownicę włożyć do lodówki.
Krok 1 - Sernik dyniowy foto
2
Sernik: składniki powinny być w temp. pokojowej. Twaróg zmielić 3-krotnie. Do miski dodać mus z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąki i przyprawę oraz cukier. Wymieszać do czasu połączenia się składników.
Krok 2 - Sernik dyniowy foto
3
Masę wylać na schłodzony spód. Piekarnik nagrzać do temp. 150 st (grzanie góra-dół). Na spód wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec ok 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie przełożyć do lodówki i chłodzić całą noc. Sernik oprószyć cukrem pudrem
Krok 3 - Sernik dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.10.2014 10:16
wygląda super, ciekawe czy tak też smakuje
Ola1young 09.10.2014 12:25
ciekawe ciasto
Kolorowa 08.10.2014 21:30
świetny sernik
wyattearp 08.10.2014 13:41
fajny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak