Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik dyniowy

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód ciasteczkowy
ciasteczka maślane 250 g
masło 80 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyzeczka
serek mascarpone 150 g
żółtko jajek 3 szt.
jaja 3 szt.
cukier 190 g
sok z cytryny 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
puree 425 z dyni
twaróg 850 (2-krotnie mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy

Przygotowanie ciasteczkowego spodu:

Tortownicę wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Na zewnątrz również. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i tortownica musi być szczelna by nie przepuściła wody.
Ciasteczka drobno rozkruszyć blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Przygotowanie sernika:

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i napełnić je wrzącą wodą do 1/2 wysokości tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, wstawić sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie sernik wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić go w lodówce przez całą noc.

Puree z dyni - by przygotować puree z dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.

Składniki na karmelizowane orzechy:

2 łyżki margaryny
łyżka miodu
2 łyżki cukru
150 g orzechów włoskich

Margarynę roztopić na patelni, dodać orzechy i zrumienić je chwilę. Dodać miód i cukier i podsmażać na wolnym ogniu stale mieszając, aż orzechy się zrumienią. Ciepłymi ale nie gorącymi (jeśli za bardzo ostygną masa stężeje) udekorować sernik.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.11.2013 17:48
rewelacja!!!
mysza75 26.10.2013 12:56
piękny serniczek :-)
Janina 24.10.2013 21:16
Super serniczek;)
ONY_za_kare 24.10.2013 19:18
super pomysł na dynię
Alex_M 24.10.2013 19:02
Pyszny sernik
Beatris 24.10.2013 13:19
Przepysznie wygląda ten serniczek.
joanna30 24.10.2013 12:34
Mniam, wspaniały serniczek :)
Małgorzata9 24.10.2013 10:00
takiego jeszcze nie jadłam
Stenka 24.10.2013 07:56
ciekawy przepis
fotoviderek 24.10.2013 07:29
Serniczek pierwsza klasa :)
Lis 24.10.2013 00:45
pyszny taki serniczek
Monika-twin 24.10.2013 00:06
rewelacyjny sernik
Ania321 23.10.2013 23:53
super torcik :)
marcia7 23.10.2013 23:35
dobry sposób na dynię z lampionów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak