Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik daszek

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier biały 150 gram
żółtka ze sparzonych jaj 3 sztuki
masło 250 gram
ser sernikowy w wiaderku 1 kilogram
olejek cytrynowy 10 mililitrów
gorzkie kakao 3 łyżki
masło 4 łyżki
cukier 12 łyżek
kwaśna śmietana 12 łyżek
gorzkie kakao 4 łyżki
wiórki kokosowe do dekoracji
herbatniki 8 opakowań
jaja 2 sparzone

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik daszek

Kroki postępowania

1
W misie miksera ubić razem cukier, jajka, żółtka i miękkie masło na gładką, puszystą masę. Kiedy masa będzie już ubita, cały czas miksując dodać ser i miksować dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę podzielić na dwie części, jedną zostawić w misie, a drugą przełożyć do innej miski. Do jednej may dodać olejek cytrynowy, a do drugiej kakao, obie masy wymieszać tak, by były gładkie i jednolite.

Na dwóch arkuszach folii aluminiowej rozłożyć herbatniki (wierzchem w dół) 3x6.
Krok 1 - Sernik daszek foto
2
Na herbatniki równomiernie rozłożyć białą masę.
Krok 2 - Sernik daszek foto
3
Na białą masę rozłożyć tyle samo herbatników, również wierzchem w dół i
Krok 3 - Sernik daszek foto
4
Wyłożyć na nie masę ciemną i równo rozsmarować.
Krok 4 - Sernik daszek foto
5
Kiedy już wszystko będzie gotowe wziąć jeden arkusz folii aluminiowej i złożyć po obu stronach równocześnie, tworząc trójkątny "daszek". To samo uczynić z drugim arkuszem. Obydwa ciasta zawinąć w folię, którą zwijaliśmy daszki i wstawić całość do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Sernik daszek foto
6
Kiedy obydwa daszki się schłodzą i stężeją, zrobić polewę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać śmietanę, cukier i kakao i ciągle mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu około 10 minut.
Krok 6 - Sernik daszek foto
7
Polewę lekko przestudzić, a kiedy zgęstnieje, odwinąć serniki i polać je polewą oraz oprószyć wiórkami kokosowymi. Wstawić wszystko do lodówki i schładzać przez kilka godzin, aż herbatniki zmiękną.
Krok 7 - Sernik daszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.09.2012 18:22
piękne
qrasnqleq 01.08.2012 18:52
bardzo smaczne. Ja to znam pod nazwą "chatka puchatka"
irenka 10.06.2012 21:21
pyszniutki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak