Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy z morelami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 50 gram
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
czekolada gorzka 300 gram
kakao 3 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
kwaśna śmietana 200 gram
morele suszone 150 gram

Polewa

czekolada gorzka 100 gram
mleko 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z morelami

Składniki ciasta miksujemy, aż utworzą kruszonkę (nie zagniatamy!). Wykładamy na dno tortownicy, wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy w kostkę. Kakao, cukier i mąkę mieszamy razem.
Twaróg miksujemy przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą i morelami.
Tortownicę zabezpieczamy dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Czekoladę i mleko na polewę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Polewamy wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 14.11.2014 18:00
Oczywiście miało być "pysznie" tylko literki mi sie poprzestawiały.
Aannkaa82 13.11.2014 19:45
Wygląda pyrznie
Megg 13.11.2014 17:50
rewelacyjny serniczek
adelajda 13.11.2014 15:03
Serniki to ja bardzo lubię :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak