Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z morelami
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Morele kroimy w kostkę. Kakao, cukier i mąkę mieszamy razem.
Twaróg miksujemy przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodajemy porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę mieszamy z wystudzoną czekoladą i morelami.
Tortownicę zabezpieczamy dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego. Wlewamy masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Czekoladę i mleko na polewę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Polewamy wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny.