Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy z malinami
Kroki postępowania
Spód:
ciastka zmiksować w rozdrabniaczu na drobne okruchy, dodać roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, włożyć do lodówki.
Masa serowa:
obie czekolady połamać i wraz z masłem rozpuścić (w mikrofali lub nad parą), wymieszać dokładnie.
Do masy czekoladowej dodać cukier i likier orzechowy, zmiksować.
Następnie wsypać mąkę i dokładnie zmiksować.
Włożyć cały ser i wymieszać.
Na koniec wbić jajka i wymieszać na wolnych obrotach miksera, aby nie napuszyć masy.
Masę wlać na schłodzony ciasteczkowy spód, posypać malinami (użyłam mrożonych).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 130 i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w piekarniku, schłodzić w lodówce przez noc.