Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka z czekoladą 200 gram
masło 40 gram
czekolada gorzka 100 gram
czekolada biała 100 gram
jajko 3
mleko 5 łyżek
śmietana kremówka 200 ml
cukier 100 gram
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 50 gram
serek kremowy 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie

Masło rozpuść w rondelku, odstaw na bok.
Ciasteczka zmiel i przełóż do miseczki. Do ciasteczek dodaj wcześniej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasteczka wyłóż na dno tortownicy. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj masę serową.
Po 100 ml kremówki przelej do osobnych rondelków. Gorzką czekoladę posiekaj, następnie dodaj do garnka z kremówką i rozpuść na małym ogniu. Dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na bok. Tak samo roztapiamy białą czekoladę.
Jajka utrzyj z cukrem, następnie powoli dodawaj serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Masę podziel na dwie równe części.
Do jednej części dodaj kakao i rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Wymieszaj.
Do drugiej części dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Masy na przemian wykładaj na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piecz w 175 C. przez ok . 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 20.06.2017 22:01
fajny serniczek
IKrakowianka 19.06.2017 22:07
super sernik
Bernadeta1 19.06.2017 20:29
na pewno bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak