Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie
Ciasteczka zmiel i przełóż do miseczki. Do ciasteczek dodaj wcześniej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasteczka wyłóż na dno tortownicy. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj masę serową.
Po 100 ml kremówki przelej do osobnych rondelków. Gorzką czekoladę posiekaj, następnie dodaj do garnka z kremówką i rozpuść na małym ogniu. Dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na bok. Tak samo roztapiamy białą czekoladę.
Jajka utrzyj z cukrem, następnie powoli dodawaj serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Masę podziel na dwie równe części.
Do jednej części dodaj kakao i rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Wymieszaj.
Do drugiej części dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Masy na przemian wykładaj na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piecz w 175 C. przez ok . 1 godzinę.