Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasteczka z czekoladą

    200 gram
  • masło

    40 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • czekolada biała

    100 gram
  • jajko

    3
  • mleko

    5 łyżek
  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier

    100 gram
  • kakao

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    50 gram
  • serek kremowy

    500 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku, odstaw na bok.
Ciasteczka zmiel i przełóż do miseczki. Do ciasteczek dodaj wcześniej rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Ciasteczka wyłóż na dno tortownicy. Tak przygotowany spód wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj masę serową.
Po 100 ml kremówki przelej do osobnych rondelków. Gorzką czekoladę posiekaj, następnie dodaj do garnka z kremówką i rozpuść na małym ogniu. Dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na bok. Tak samo roztapiamy białą czekoladę.
Jajka utrzyj z cukrem, następnie powoli dodawaj serek śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Masę podziel na dwie równe części.
Do jednej części dodaj kakao i rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Wymieszaj.
Do drugiej części dodaj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Masy na przemian wykładaj na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piecz w 175 C. przez ok . 1 godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 20.06.2017 22:01
fajny serniczek
IKrakowianka 19.06.2017 22:07
super sernik
Bernadeta1 19.06.2017 20:29
na pewno bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat