Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 250 g 1/2 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
jajko 1 szt.
cukier 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
jaja 8 szt.
budyń śmietankowy 2 łyżki
czekolada gorzka 200 g
czekolada mleczna 50 g
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy

Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową.
Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny.
Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 30.04.2011 21:12
Smacznie wygląda
RenataZ-et 10.02.2011 13:26
Bardzo fajny pomysł-wypróbuję przy najbliższej okazji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak