Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czarno-biały

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 8 sztuk
żółtko jajek 4
cukier 2 i 3\4 szklanki
kakao 3 łyżki
ser biały 2 kg
masło 125 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
aromat cytrynowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czarno-biały

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kawałki margarynę, 4 żółtka, kakao oraz 3\4 szklanki cukru. Wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto podzielić na 2 części. Jeden kawałek rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę.
8 żółtek utrzeć z reszta cukru. Dodać masło, mąkę ziemniaczaną, aromat cytrynowy, zmielony ser. Białka ubić i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Masę serowa wyłożyć na ciasto. Pozostałą część ciasta zetrzeć na warstwę serową.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka91 12.11.2012 13:58
serniczek zawsze pyszny
halina17 12.11.2012 11:44
Smaczny sernik.
agam26 12.11.2012 11:26
moja mama taki robi, mniam
KasiaK90 12.11.2012 11:14
zjadłabym każdy serniczek;)
Zdzisław 12.11.2012 11:13
pyszny
Silver Teaspoon 12.11.2012 11:06
uwielbiam taki sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak