Sernik czarno-biały

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    8 sztuk
  • żółtko jajek

    4
  • cukier

    2 i 3\4 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • ser biały

    2 kg
  • masło

    125 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • aromat cytrynowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kawałki margarynę, 4 żółtka, kakao oraz 3\4 szklanki cukru. Wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto podzielić na 2 części. Jeden kawałek rozwałkować i wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę.
8 żółtek utrzeć z reszta cukru. Dodać masło, mąkę ziemniaczaną, aromat cytrynowy, zmielony ser. Białka ubić i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Masę serowa wyłożyć na ciasto. Pozostałą część ciasta zetrzeć na warstwę serową.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 1 godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka91 12.11.2012 13:58
serniczek zawsze pyszny
halina17 12.11.2012 11:44
Smaczny sernik.
agam26 12.11.2012 11:26
moja mama taki robi, mniam
KasiaK90 12.11.2012 11:14
zjadłabym każdy serniczek;)
Zdzisław 12.11.2012 11:13
pyszny
Silver Teaspoon 12.11.2012 11:06
uwielbiam taki sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat